Category: Млади

Социјално претприемништво Старт уп – “Social Entrepreneurship Start -Up” (SESU)

The overall project’s aim is to ensuring an entrepreneurial approach to solving social and environmental problems in the countries part of the project and to encourage and support the development of a new generation of social entrepreneurs. The learning objectives of this project are: – To become inspired social entrepreneur or change-maker; – To understand better the term “social entrepreneurship” and to raise knowledge and gain new experiences about...

Комуникација- вашиот клуч за успехот

Проектот Коминикација – вашиот клуч за успехот (Communication – your key to success) преставува младинска размена од Еразмус + програмата на Евроспката комисија (КА1). 36 младинци од Македонија, Латвија, Естонија, Турција и Полска во периодот од 1 до 9 октомври 2018 во хотел Далјан ќе ги споведат предвидените активности на темата комуникација. Времетраење на проектот од 15 август 2018 до 14 јануари 2019 Денес повеќето од комуникацијата на луѓето...

Фокус група за одредување на Индекс за младински развој

На 13.07.2018 година, Хуманост и Еко Логик  одржаа фокус група за одредување на Индекс за младински развој, активност од проектот ” Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници ” поддржан од проектот на УСАИД за граѓанско општество, а спроведуван од Коалиција СЕГА . Главната цел на проектот е да се зголеми влијанието на младинските организации кон граѓанското учество во процесите на донесување одлуки на локално и национално ниво, со...

Training course „Where ideas become projects” in Zakopane, Poland

  The project “Erasmus+, where ideas become projects” is designed as 2 trainings which are planned to help youth workers, educators, volunteers coming from partner organizations to develop their ideas and to put them into the application form for Erasmus+ programme in the sector of youth. The first training  take place 20th-28th of March in Zakopane, Poland. During the first training course participant learned more about E+ opportunities (focusing...

Еразмус + “Ре СТАРТ проект”

Зголемувањето на бројот на луѓе што влегуваат или сакаат да влезат во Европа во потрага по безбедност и во потрага по подобар живот го привлекоа вниманието на светот со трагични сцени. Патувајќи стотици и илјадници километри копнено и преку вода, од Африка, од Блискиот Исток и од Азија, луѓето ризикуваат сè во надеж дека ќе ја постигнат својата цел, а опасноста не завршува на граничниот премин. Среде оваа криза,...

Youth Exchange -Entrepreneurship

Group of 6 young people from Association Humanost participated in a project named „Entrepreneurship“.  The project took place in Duzche, Turkey from 13.05-20.05.2017. Through various activities like work in small groups, alone , ice breakers, team building, creative workshops, debates, working in own business  idea I business plan  ,  etc. they learned the value of Entrepreneurship . Our week was marked with positive working atmosphere, amazing people from different...

Youth Exchange “Read and discover yourself”, Turkey

  Group of 8 young people between 14 and 17 years old participated in a project named  The project took place in Akcakoca, Turkey from 08.04-15.04. Through various activities like work in small groups, ice breakers, team building, creative workshops etc. they learned the value of book reading in their daily life. Increasing their knowledge of enriched libraries and the need of them in our modern society. Our week...

Младинска рамена „Размислувај без граници“/ Youth Exchange „Think Big“

Oд 15 до 21 Април во Јалова (Yalova), Турција се одржа младинската размена „Размислувај без граници“ (Think Big) со вкупно 45 учесници од три држави и тоа Турција, Грција и Македонија. Целта на оваа размена беше  да им се помогне на младите и младинските работници да размислат на поголемата слика  за развој на нови бизнис идеи , да го откријат, унапредат и  во иднина  да го  развијат својот креативен...