Препораки за постари лица за време на топлотен бран

  • Лицата на возраст од 65 години и постари лица се изложени на зголемен ризик од болести поврзани со топлина и им е потребна посебна грижа во топло време.
  • Фактори на ризик вклучуваат живеење сам/а, хронични медицински проблеми и одредени лекови.
  • Се препорачува да се преземат чекори за да се спречи топлинскиот стрес во деновите кога се предвидува дека температурата ќе се искачи над 30 ° C или повеќе.

Фактори кои го зголемуваат ризикот од топлотен стрес кај постарите лица вклучуваат:

  • Проблеми со само-грижа – некои постари лица се изнемоштени или имаат намалена подвижност или ментална болест.
  • Овие фактори го отежнуваат лицето да води соодветна грижа при топло време.
  • Живеење сам – нема кој да се грижи за лицето ако лицето ги игнорира симптомите.
  • Физички промени – стареењето на телото не се справува со ненадејни стресови толку брзо како помладо тело. На пример, во топлите денови, постарите лица не произведуваат пот за да го оладат телото толку ефикасно како помладите.
  • Хронични медицински проблеми – постарите лица имаат поголема веројатност да имаат хронични медицински проблеми. Одредени услови го прават телото поранливо на топлинскиот стрес.
  • Лекови – постарите лица со хронични медицински проблеми обично земаат лекови редовно. Некои лекови можат да ја попречат способноста на организмот да ја регулира температурата.
  • Бубрежни проблеми – оние кои земаат лекови за проблеми со бубрезите, треба да разговараат со својот лекар пред да ја зголемат количината на течност што ја пијат.

За време на горештините се препорачува постарите лица да останат подалеку од сонцето најмалку помеѓу 10 часот наутро и 5 часот попладне. Ова особено важи за хронични пациенти, лица со срцеви заболувања или пациенти со дијабетес. Ако постарата личност апсолутно мора да го напушти својот дом за време на топлотниот бран, се препорачува да се направи тоа во раните утрински часови или подоцна вечерните часови.

За време на сонцеви горештини главата мора да биде заштитено со капа или шал.

За постари лица со тешкотии во подвижноста, задолжително е периодично да се проветрува просторијата во која се наоѓаат, правилно да се прилагоди температурата на системот за климатизација (температурната разлика помеѓу затворено и надвор не треба да надминува 70 до 10 степени), да се поместат завесите на прозорците и одржување на хигиената во просторијата.

Ако лицето користи инвалидска количка, бастун или други помагала за подвижност изработени од метал, тие треба да се чуваат на сенка за да се избегне сончева светлина и потенцијално да предизвикаат изгореници.

Се препорачува да се пијат најмалку два литра негазирана вода дневно, што изнесува приближно осум чаши. Треба да се избегнува премногу ладна вода бидејќи може да предизвика грчеви. Консултација со лекар е задолжителна ако лицето користи лекови кои влијаат на излачување на течности.

Се препорачува да се јаде сезонско овошје и зеленчук. Поладни јадења и салати ќе помогнат во одржувањето на организмот хидриран и тие исто така не бараат употреба на рерна или шпорет што придонесува домот да биде поладен. Препорачливо е да имате неколку помали оброци во текот на денот и да избегнувате пржени, слатки, солени или зачинети јадења.

Треба да се има редовна посета на лекар, редовно да се зема пропишаната терапија и да се проверува крвниот притисок со почесто, особено за време на топли и влажни денови.

Личната хигиена е многу важна – се препорачува употреба на млака вода.

Главоболка, гадење и вртоглавица се алармантни симптоми – тие значат лекар треба да се посети што е можно поскоро. Членовите на семејството, роднините, пријателите, соседите и волонтерите треба да се има почести контакти со постарата личност за време на жешките летни денови (минимум два пати на ден).

Heat stress and older people: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/heat-stress-and-olderpeople

 

 

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *