Category: Активности

ПОВИК ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА ТИМ ОД ЕКСПЕРТИ за изработка на три (3) стратегии и акциони планови за општините Кисела Вода, Гази Баба и Куманово

Здружението за подршка и резвој Хуманост во рамките на проектот: „ Активно вклучување и влијание на граѓанското општество државни и недржавни чинители во превенција и спротивставување на насилен екстремизам во Северна Македонија“, финансиран од Европската Унија во рамки на програмата IPA/2022/434-553, објавува јавен повик за ангажирање на  на тим од експерти за изработка на три (3) стратегии и акциони планови  за општините Кисела Вода, Гази Баба и Куманово за превенција и спротивставување на насилен екстремизам....

ВОСПОСТОВУВАЊЕ НА СОВРЕМЕНИ СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ ВО ЗАЕДНИЦАТА ВО ОПШТИНА ДЕМИР КАПИЈА”

Здружението Хуманост  (давателот на услуги) во соработка со општина Демир Капија во рамки на проектот за подобрување на социјалните услуги на Министерството за труд и социјална политика, финансиски поддржан од Светска банка, потпиша договор за грант за развој на услугата помош и нега во домот. Самиот грант се одвива во две фаза: Фаза I: Воспоставување на услугата  помош и нега во домот Фазата за воспоставување на услугата помош и...

ПОКАНА ЗА СОБРАНИЕ

Почитувани членови , Ве известуваме дека на 15.01.2021, во 10.00 часот, во просториите на Здружението Хуманост, подружница Бутел. На ул. Призренска бр. 50/2 Скопје, , ќе се одржи седница на Собранието на здружението. Собранието на здружението Хуманост се свикува по барање на Претседателот на здружението. За седницата на оваа Собрание иницијаторот го предлага следниот дневен ред: 10.00- Регистрирање на членоивите на собранието 10.15- Обраќање на Претседателката на Собранието 10.30-...

Национална линија за психо-социјална поддршка за возрасни лица

☎️☎️ Со повик на бројот 075 455 667, возрасните лица, членови на нивните семејства, пријатели и поддржувачи, негуватели, асистенти може да се обратат за да добијат помош, поддршка и психо-социјално советување. 👉☎️👉 На Линијата може да се поразговара со стручно лице за прашања или грижи поврзани со депресивно расположение или анксиозност, насилство во семејството, социјална изолација или пак друга одредена невроза која влијае врз менталното здравје на возрасните лица. 👉☎️👉 Линијата е...

Бесплатни информативни ВЕБИНАРИ

    Почитувани, Сите оние кои имате 65+ и сите оние кои сте на прагот на третото доба: Здружението Хуманост во соработка со Канцеларијата на Фондот за население на Обединетите нации – УНФПА во Северна Македонија, Ве покануваат на заедничко “ОНЛАЈН ДРУЖЕЊЕ” на кое ќе зборуваме за тоа КАКО ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВАШЕТО МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ И КАКО АКТИВНО ДА СТАРЕЕТЕ, и покрај тоа што живееме во време на...

Поддршка поврзана со КОВИД-19 која се фокусира на старите лица

Во перидот август-септември 2020 година здружението Хуманост го имплементираше проектот „ Поддршка поврзана со КОВИД-19 која се фокусира на старите лица„ во соработка и финансиска поддршка од страна на Канцеларијата на Фондот за население на Обединетите нации – УНФПА во Северна Македонија. Проектините активности беа насочени кон: Линија за психо-социјална поддршка на возрасните лица; Бесплатни едукативни работилници, вебинари на наменети за возрасните лица на темите, функционирање во услови на...

Јавен оглас за пријавуавње за обука за стручно образование базирани на креирана образовна програма „Асистент за нега на лица со деменција-Алцхајмерова болест и интелектуална попреченост“.

Превземи: Јавен повик_обука Здружението за подршка и развој Хуманост во рамки на  регрантираниот проект „Социјално претпријатие ХуманаС„ регрантиран во рамки на проектот „Отвараме можности„ имплементиран од  страна на  ХЕРА, отвара јавен повик  до сите заинтересирани лица кои сакаат да се стекнат со компетенции и сертификат за „Асистент за нега на лица со деменција-Алцхајмерова болест и интелектуална попреченост“. I. Информации за обуката Обуката се реализира од страна на стручни лица, со...

Покана за Вонредно собрание

ПОКАНА Почитувани членови , Ве известуваме дека на 02.04.2019, во 08.00 часот, во проектните просториите на Здружението Хуманост, Скопје, со седиште на ул. Бранислав Нушиќ бр. 13-1/17 Скопје, ќе се одржи седница на Собранието на здружението. Вонредната седницата на Собранието на здружението Хуманост се свикува по барање на Претседателот на здружението. За вонредната седницата на оваа Собрание иницијаторот го предлага следниот дневен ред: Регистрација и верификација на учесниците Отворање...

Модул “Организација и план за работа со корисникот”

Заврши третиот модул “Организација и план за работа со корисникот” од обуката за посебната образовна програма за возрасни “Асистент за нега на лица со Деменција – Алцхајмерова болест и интелектуални попречености” Преку овој модул идните асистентите се запознаа со начинот на креирање на план за работа со корисникот и самата употребата на планот за работа со корисникот. Исто така се запознаа со улогата и задачите на асистентот за нега на...

Модул “Стандарди за работа во дом и институција”

Заврши вториот модул “Стандарди за работа во дом и институција” од обуката за посебната образовна програма за возрасни “Асистент за нега на лица со Деменција – Алцхајмерова болест и интелектуални попречености” Преку овој модул идните асистентите ја научија разликата помеѓу стандарди и нормативи за работа, стандарди за работа на асистентот за нега на лица со деменција – алцхајмерова болест и интелектуални попречености во дом и институција, правила за работата...