Posts by Humanost:

 • Посета на корисниците на услугите на сервисот за домашна нега

  Денеска заедно со министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и претставници од граѓанската организација Хуманост посетивме семејство кое добива помош и услуги преку проектот Нега и грижа за стари лица во домашни услови на општината. Ова е проект на општина Центар, во соработка со граѓанската организација Хуманост. Сакавме да ја запознаеме министерката со успешниот проект, кој што општина Центар го спроведува веќе втора година. Со проектот се...
 • Јавен повик за нега на стари лица во домашни услови.

        Здружението за поддршка и развој Хуманост во соработка со Град Скопје, преку проектот Општинско-корисна работа објавува повик за обезбедување на нега на 30 стари лица во домашни услови. Општи услови: – лицата што аплицираат да се на возраст над 60 години – лицата што аплицираат да се жители на Град Скопје – лицата што аплицираат да имаат потреба од помош и поддршка/ нега во домашни услови...
 • Oбука за Персонални асистенти за инвалидни лица

  Oбука за Персонални асистенти за инвалидни лица, во Скопје со завршено намалку средно образование. Здружението Хуманост во соработка со АВРМ, Ценатрот за вработување на Град Скопје и Центарот за обрзование на возрасните спроведува обука за „Лични асистенти за лица со попреченост “.  Евиденираните невработени лица имаат право за учество во обуката за побарувани занимања на пазарот на трудот.  Обуката ќе се реализира во период од август до ноември 2018...
 • Фокус група за одредување на Индекс за младински развој

  На 13.07.2018 година, Хуманост и Еко Логик  одржаа фокус група за одредување на Индекс за младински развој, активност од проектот ” Зајакнување на младинската вклученост во локалните заедници ” поддржан од проектот на УСАИД за граѓанско општество, а спроведуван од Коалиција СЕГА . Главната цел на проектот е да се зголеми влијанието на младинските организации кон граѓанското учество во процесите на донесување одлуки на локално и национално ниво, со...
 • Студиска посета во Словенија

  Во рамки на проект: “Инклузивен пазар на труд за одржлив развој на заедницата“ здруженијата Хуманост и Еко Логик, во периодот од 25 јуни до 30 јуни 2018 годија,  ја остварија втората студиска посета во Словенија. Здружението Хуманост за време на втората студиска посета посети вкупно три невладини органзиации и една институција за социјална заштита. 26.06.2017- Посета на Институцијата за социјална заштита- Дом за стари лица Тезно, Марибор. За време...
 • Јавен повик за ангажирање на четири обучувачи за спроведување на обуки за стручно образование базирани на креирана образовна програма “Асистент за нега на лица со деменција- Алцхајмерова болест и интелектуални попречености”

  ПРЕВЗЕМИ: Јавен повик Здружението на граѓани “Еко Логик“ и здружението “Хуманост“ во период од 18 месеци, почнувајќи од 19-ти декември започнаа со спроведување на проектот “Инклузивен пазар на труд за одржлив развој на заедницата“, кој е финансиран од Европската Унија, преку Сектор за централно финансирање и склучување договори (ЦФЦД) при Министерството за финансии на Република Македонија. Краток опис на проектот Предложената акција се фокусира на две различни професии преку создавање...
 • YE- Pieces of Same Puzzle

  Erasmus+ project with the name Pieces of Same Puzzle funded by Turkish National Agency and EU was realized between 5-13 May in Düzce. There are 48 young people from Turkey, Italy, Spain, Macedonia, Bulgaria, Estonia, Latvia and Czech Republic. Participants were informed that autism was not a contagious disease as opposed to known, and they saw that the autistic individuals were also an entity that could think, feel, and...
 • Студиска посета Австрија

    Во рамки на проект: “Инклузивен пазар на труд за одржлив развој на заедницата“ здруженијата Хуманост и Еко Логик ја остварија првата студиска посета во Австрија. Здруженијата Еко Логик и  Хуманост за време на првата студиска посета посетија вкупно три невладини организации од Грац и Трофајак и остварија состанок со две интернационални органзации- експерти. * Грац 03.05.2018.- Интернационален состанок Во рамките на оваа посета првиот ден се оствари средба...
 • Training course „Where ideas become projects” in Zakopane, Poland

    The project “Erasmus+, where ideas become projects” is designed as 2 trainings which are planned to help youth workers, educators, volunteers coming from partner organizations to develop their ideas and to put them into the application form for Erasmus+ programme in the sector of youth. The first training  take place 20th-28th of March in Zakopane, Poland. During the first training course participant learned more about E+ opportunities (focusing...
 • Проект- Центар се грижи за возрасните

  Поддржано од: Од  април 2018 година,   здружението Хуманост како  избран провајдер на услугата  „Нега на стари лица во домашни услови“,  од страна на општина Центар, започна со реализација на роектот „Центар се грижи за возрасните“ . Секој корисник кој има претходно  аплицирано за нега во општина Центар,  добива услуга- нега три пати неделно, по два часа од страна на негувател/ка, двапати неделно од физиотерапевт . За возрасните  опфатени со...