Posts by Humanost:

 • Потпишани договори со 12 граѓански здруженија за поддршка на проекти за социјална инклузија на старите лица

  Во рамките на Регионалниот проект „Преземање на акција за социјална инклузија на старите лица“ финансиран од Европската унија, финансиски поддржан од Австрискиот Црвен крст и Австриската агенција за развој, Црвениот крст на Република Македонија и здружението Хуманост како зеднички партнери во проектот, објавија повик до граѓанските здруженија за поддршка на проекти за социјална инклузија на старите лица. Врз основа на направената евалуација беа селектирани  проекти на 12 граѓански здруженија....
 • Еразмус + “Ре СТАРТ проект”

  Зголемувањето на бројот на луѓе што влегуваат или сакаат да влезат во Европа во потрага по безбедност и во потрага по подобар живот го привлекоа вниманието на светот со трагични сцени. Патувајќи стотици и илјадници километри копнено и преку вода, од Африка, од Блискиот Исток и од Азија, луѓето ризикуваат сè во надеж дека ќе ја постигнат својата цел, а опасноста не завршува на граничниот премин. Среде оваа криза,...
 • Форум на невладини организации во рамки на Министерската конференција за стареење на UNECE

  Оваа година Министерската конференција за стареење се одржува во Лисабон, Португалија на 21 и 22 септември во организација на  Економската комисија на Обединетите нации за Европа (UNECE). Темата на конференцијата е: „Одржливо општество за сите возрасти: Реализација на потенцијалите за подолго живеење“. Во рамките на конференцијата на 20 септември се одржа форум на невладини организации кои работаат на програми за стареење, на кој беа подготвени предлог препораки по трите...
 • Покана за поднесување понуди за поддршка на мали проекти

  Црвениот крст на Република Македонија и ЗГ Хуманост во рамките на Регионалниот проект „Преземи акција за социјална инклузија на старите лица, финансиран од Европската Унија објавува Покана за поднесување понуди за поддршка на мали проекти за здруженија на граѓани во земјата. Документацијата за поднесување на понудите е дадена во прилог: Анекс Ф – Покана за за поднесување понуди, Формулар – Апликација за мал проект Анекс Г – Договор ИЗЈАВА...
 • План за итни демократски реформи

  На 19.07.2017 на прес конференција беше презентирана надградена верзија на „План за итни демократски реформи“ кој првично беше создаден во 2016 година. Со оглед на променетите околности, граѓанските организации го ревидираа и надградија првичниот план, со кој предвидуваат 14 области за итни демократски реформи. Целта на документот е да даде поттик, насоки и детални активности кои се неопходни за враќање на демократските стандарди и вредности, за постигнување напредок во...
 • Повик за свикување на Собрание на Здружението

  До Членовите на Здружението Хуманост   Врз основа на член 14 став 2 од Статутот на здружението Хуманост, како Претседател на  здружението, поради фактот што во изминатиот период се настанати промени во здружението и престојните избори за нови вршители на функциите во самото здружение, акои се однесуваат на следните прашања : Статутни промени на Хуманост Избор на престседател на Хуманост Избор на членови на Извршен и Надзорен одобор Избор...
 • Гостување на Утринска на Телма- промоција на проектот „Центар се грижи за возрасните“

 • Youth Exchange -Entrepreneurship

  Group of 6 young people from Association Humanost participated in a project named „Entrepreneurship“.  The project took place in Duzche, Turkey from 13.05-20.05.2017. Through various activities like work in small groups, alone , ice breakers, team building, creative workshops, debates, working in own business  idea I business plan  ,  etc. they learned the value of Entrepreneurship . Our week was marked with positive working atmosphere, amazing people from different...
 • Пилот проектот „Центар се грижи за возрасните“

  Пилот проектот „Центар се грижи за возрасните“ Поддржано од: Од  3 април здружението Хуманост како  избран провајдер на услугата  „Нега на стари лица во домашни услови“,  од страна на општина Центар, започна со реализација на пилот проектот „Центар се грижи за возрасните“ . Секој корисник кој има аплицирано за нега во општина Центар, ќе добива услуга- нега три пати неделно, по два часа. За возрасните  опфатени со овој пилот...
 • Youth Exchange “Read and discover yourself”, Turkey

    Group of 8 young people between 14 and 17 years old participated in a project named  The project took place in Akcakoca, Turkey from 08.04-15.04. Through various activities like work in small groups, ice breakers, team building, creative workshops etc. they learned the value of book reading in their daily life. Increasing their knowledge of enriched libraries and the need of them in our modern society. Our week...