Препораки за постари лица за време на топлотен бран

Лицата на возраст од 65 години и постари лица се изложени на зголемен ризик од болести поврзани со топлина и им е потребна посебна грижа во топло време. Фактори на ризик вклучуваат живеење сам/а, хронични медицински проблеми и одредени лекови. Се препорачува да се преземат чекори за да се спречи топлинскиот стрес во деновите кога се предвидува дека температурата ќе се искачи над 30 ° C или повеќе. Фактори кои го зголемуваат ризикот од топлотен стрес кај постарите лица вклучуваат: Проблеми со само-грижа – некои постари лица се изнемоштени или имаат намалена подвижност или ментална болест. Овие фактори го отежнуваат лицето да води соодветна грижа при топло време. Живеење сам – нема кој да се грижи за лицето ако лицето ги игнорира симптомите. Физички промени – стареењето на телото не се справува со ненадејни стресови толку брзо како помладо тело. На пример, во топлите денови, постарите лица не произведуваат пот … Continue reading Препораки за постари лица за време на топлотен бран